

## Lecture by Roger David Kornberg and symposium

May 20 2021 starting at 8:25 am Expected end time: 1:00 pm

Part I: Public Lecture by Roger David Kornberg (WEBINAR MODE)

- **8:25 am** Welcoming remarks by <u>Marie-Josée Hébert</u>, Vice-rector for Research, Discovery, Creation and Innovation (3 min)
- **8:28 am** Introduction by Alain Verreault, Principal Investigator at IRIC and Professor in the Department of Pathology and Cell Biology, Faculty of Medicine (2 min)
- **8:30 am** Lecture by Roger David Kornberg, Nobel laureate in Chemistry 2006 (**50 min**)
- 9:20 am Questions (10 min)
- 9:30 am Break (10 min)

Part II: Discussion with Dr. Roger David Kornberg (students welcome) (MEETING MODE)

- 9:40 am Discussion hosted by Dr. Alain Verreault (1 h)
- 10:40 am Break (5 min)

## Part III: SYMPOSIUM (Access reserved to the UdeM research community and affiliated centres. Hosted by Dr. Verreault) (MEETING MODE)

10:45 am Katherine Borden (IRIC, Université de Montréal) (25 min)

Capping it all off: new ways to control RNA metabolism in normal and cancer cells

11:10 am John Pascal (Université de Montréal) (25 min)

Structural biology of poly (ADP-ribose) polymerase 1 and insights into inhibitor mechanism

11:35 am Javad Paydar (Laboratory of Dr. Ben Kwok) (15 min)

Structural and molecular insights into Kinesin-13-driven microtubule depolymerization

11:50 am Lunch Break (15 min)

12:05 pm Matthew Smith (IRIC, Université de Montréal) (25 min)

Ras family GTPase signaling to effector proteins

12:30 pm Anne Marinier (IRIC, Université de Montréal) (25 min)

UM171: From a phenotypic screen to patients

12:55 pm Closing remarks (5 min)

1:00 pm End of symposium